VIANO SZERVES ÉS SZERVES-ÁSVÁNYI NÖVÉNYTÁPOK

Hogyan Működik?

A Viano trágyák állati, növényi, bányászott ásványi és mikrobiologiai (talajlakó baktériumok és mikrogombák) eredetű alapanyagokból készülnek. A termékekben vérliszt, csontliszt, szaruliszt, tollliszt, kakaóbabhéj őrlemény, tengeri alga kivonat, vinasz található, melyhez egyes termékek esetében bányászott magnéziumot (kieserite), káliumot, foszfort, huminsavakat, a nitrogénlánc tökéletesítésére ammóniából és/vagy ureaból származó nitrogént, valamint mikrobiológiai élőlényeket mint trichoderma gombákat, valamint bacilus suptilis lebontó baktériumokat adagolnak.

A granulált formájú VIANO termékek a talajba jutva 3 fontos funkciót töltenek be:

  1. tápanyag forrásként szolgálnak a talajból táplálkozó életformák részére,
  2. a talaj szervesanyag tartalmát növelik,
  3. a talaj pufferkapacitását javítják.

Mivel szerves-ásványi anyagokból készülnek lebontásuk folyamata tökéletesen megegyezik a természetben végbemenő biológiai és biokémiai folyamatokkal. Hosszú hatásukat nem a műtrágyák esetében használatos félig átengedő burkolatnak köszönhetik, hanem a környezetazonos lebontási ciklusuknak. Használatuk folyamán nem történik kimosódás és nem szivárognak le a talajvíz rétegéig. Indirekt módon nem okozói az élővizek eutrofizációjának.

VIANO SZERVES TRÁGYÁK

Kizárólag szerves összetevőkből készülnek, nem tartalmaznak műtrágyaszármazékot, környezetbarát termékek. Lassú, elhúzódó tápanyag leadás jellemzi. Lebontásukat a talajban élő mikro- és makroorganizmusok végzik. A talajt több mint 4 000 faj lakja és verseng nap, mint nap annak tápanyag készletéért.  A hosszú, 60-120 napon át tartó hatásuk a lassú és természetazonos lebontási ciklusuknak köszönhető. A szerves trágyák nem sokkolják a növényeket és lassú, elhúzódó hatásmechanizmusukból kifolyólag nem „égetik” azok gyökérzetét. Szervesanyag tartalmuk 40% feletti; használatukkal javítják a talaj szerkezetét (vízáteresztő-, vízmegtartó képességét, levegőzöttségét, humusz tartalmát, tápanyag megkötő kapacitását).

VIANO SZERVES-ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

A gyártó, a kora tavaszi és késő őszi időjárási körülmények között történő felhasználhatóság (levegőhőmérséklet < 8-12°C, talajhőmérséklet < 6-7°C), valamint a jobb hatásfok (gyorsabb aktiválódás) elérésének érdekében, a szerves trágyáit ammóniából és/vagy ureából származó nitrogénnel, ásványi anyagokkal valamint huminsavakkal dúsítja. Ezek a termékek a kijuttatástól 60-120 napon át folyamatosan biztosítják a talaj tápanyag ellátását.

A nitrogén hatóanyag összetett (2 vagy 3 komponensből áll), víz hatására először az ammóniából származó nitrogén aktivizálódik (hatása rövid), ezt követi az karbamindból származó nitrogén, majd az elhúzódó lebontású szerves nitrogén. A termékek legalább 20% szerves anyagot tartalmaznak.